Farliga ställen för barn i Malmö

I tisdags besökte jag en av de kanske farligaste platserna för barn i Malmö nu under sommaren. Jag besökte en bygglekplats. Det första jag möttes av var en gosse på blott sju år som svingade en hammare mot huvudet, på en spik. Det gick en ilning genom min kropp. Jag riktigt mös när jag tänkte på vilken fantastisk lekplats detta är för Malmös barn.

Det är livsfarligt att inte få skada sig som barn. I all välmening riskerar vi att göra våra barn och elever en björntjänst om de inte får ramla ner från ett träd eller hamra dig på tummen. Hur ska de annars utveckla sin motorik och lära sig dess begränsningar? Nej, det är inte kunskap som går att läsa sig till i en bok.
Det här farliga stället som jag besökte är en bygglekplats och en mötesplats på Guldängen. Bygglekplatsen drivs av föreningen Växtverket. När jag var där sprudlade det av aktivitet. Några barn bygger fantasifulla kojor och andra gjorde kakelmosaik på gråa cementrör. Sara Stiber som är på plats från Växtverket berättar att det är barn både från området och från andra delar av Malmö. Jag ser också att det är barn från den närliggande förskolan. Många drar med sig sina föräldrar vid hämtning för att visa vad de gjort.
-Förskolan har inte använt det här gräset tidigare för att det har känts otryggt, säger Sara. Bygglekplatsen har öppnat upp Guldängen för barnen.
Det finns även odlingskragar som fritidshem i närheten har satt igång och sköter om.

-När skolan startar kommer fler elever komma hit, berättar Sara.
Sjuåringen avbryter mig och Sara för att fråga om det finns större spik någonstans. Medan Sara hjälper honom att leta vandrar jag vidare i barnens land. Jag tänker att barn behöver ”farliga” lekmiljöer för att kunna lära sig avväga risker. De måste få chansen att lära sig skillnaden mellan farligt och livsfarligt. Vad de kan testa och vad de bör avstå ifrån.

Besök Guldängen!

Kommentarer är stängda.